Tuesday, September 1, 2015

5 naj zacinskih biljaka



Korijander, cilantro (Coriandrum sativum)

 Korijander, otporna i nezahtjevna biljka, zreli plodovi imaju izvrsnu aromu, odlican za likere, dodaje se i u slatka i slana jela, jedan je od glavnih sastojaka kari mjesavine zacina, biljka za svaciji vrt.


Korijander - zreli plodovi


Majoran, mazuran (Origanum majorana)


Majoran, zacinska biljka njeznih listica, predivnog mirisa, dodaje se u corbe i koristi se kao zacin za suhomesnate proizvode.


Slatki bosiljak, bosiok, bazilika (Ocimum basilicum)
  

Bosiljak, izvanredan za caj, za likere, kao zacinska biljka sastojak mnogih jela talijanske kuhinje, odlicno se slaze sa paradajzom i u basti i na tanjiru, nezamjenjiv u svakoj  basti.


Ruzmarin star tri godine (Rosmarinus officinalis)




Ruzmarin i ljekovita i zacinska i ukrasna biljka, njegov karakteristican miris daje jelima vanrednu aromu, caj od ruzmarina je veoma ljekovit, a ima odlican okus. Moze se oblikovati ka o manje drvce, podnosi orezivanje te je zahvalan i kao ukrasna biljka, vrlo je otporan, ne podnosi jedino tlo gdje se zadrzava voda.

Selen, ljupcac, miloduv, miloduh (Levisticum officinale)

Selen zovu ga jos i magi biljka ili vegeta biljka, ali njegova aroma je najslicnija celeru, ali jos intenzivnija, moze se dodavati u supe, corbe i razna jela, a ima i ljekovita svojstva, u svakom slucaju je preporucujem.

Ove i jos mnoge druge biljke mozete naruciti u nasem rasadniku, sadnica ce biti na proljece kada je najpogodnije vrijeme za sadnju.



No comments:

Post a Comment